středa 1. června 2016

Veganský ramen za 30 minut

Za poslední dobu jsem na sobě vypozorovala, že se opět ráda vracím k procházení se v obchodech se zdravou výživou a i když se mi hlavou honí myšlenky typu "to nepotřebuju a tohle si doma udělám levněji..", občas se stejně pozastavím u něčeho, co bych ráda vyzkoušela a přemýšlím, jak bych onu ingredienci mohla v kuchyni využít (no dobře, spíš rovnou googlím...). Takhle dlouho jsem obcházela miso pastu ze sójových bobů a nakonec se rozhodla, že si doma připravím asijský ramen ve veganské podobě a aby toho nebylo málo, rovnou do 30 minut! Poslední dobou si totiž šetřím čas na odpočinek, než na delší vaření. To si o to víc užívám o víkendech:)


Základem ramenu je silný vývar, v našem případě domácí zeleninový. Kvalitní vývar je bod číslo jedna, který nelze přeskočit nebo ošidit - ani kostkou, ani vodou. Nebojte se, zeleninový vývar zabere hodinu vaření, ingredience jsou levné a když ho uděláte jednou za 14 dní ve větším množství, zbytek můžete dát do mrazáku a pak už jenom rozmrazujte podle potřeby. A jestli ani na domácí vývar nezbývá čas, sáhněte po vývaru od kluků Konečně Vývar, těm věřím a jejich vývar chutná vždy skvěle. 


Vaření je nakonec ta nejrychlejší část, proto si všechny ingredience připravte předem. Veganský ramen vás zasytí, zejména díky soba (nebo udon) nudlím, tofu, zelenině a dalším ingrediencím. Přidat můžete houby shitake (já je vynechala, houby moc nejím a s nimi se doba varu o něco prodlouží), klíčky, plátky řas nebo koriandr, který je tak typický pro chutě asijské kuchyně.

INGREDIENCE (6-7 porcí)

  • 1 cibule
  • sezamový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • sójová omáčka (já používám Kikkoman se sníženým obsahem soli)
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 150 g mini karotek
  • svazek jarních cibulek 
  • miso pasta (seženete v CountryLife)
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 balení uzeného tofu
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 balení soba/udon nudlí (já použila černé)
  • mungo klíčky
  • čerstvý koriandr/řapíkatý celer 

POSTUP
  1. Cibuli nakrájejte nahrubo a ve větším hrnci lehce rozpalte 1 lžíci sezamového oleje, na kterém cibuli orestujte. 
  2. Přidejte česnek, nastrouhaný zázvor a rychlými pohyby orestujte 3 minuty. 
  3. Zakápněte 2 lžícemi sójové omáčky a zalijte vývarem. Hrnec přiklopte a počkejte, dokud se základ nezačne vařit.
  4. Mezitím dejte do zapékací mísy příčně nakrájené mini karotky a jarní cibulku (kousek zelené natě si můžete nechat a přidat ho do ramenu až na závěr). 
  5. V menší misce si pak smíchejte 1 lžíci miso pasty, 1 lžičku jablečného octa, 1 lžičku sezamového oleje, 1 lžíci sójové omáčky a 1 lžíci javorového sirupu. Promíchejte metličkou a nalijte na zeleninu, kterou následně promíchejte a vložte do rozpálené trouby na 180°C. Nechte péct 15 minut. 
  6. Uzené tofu nakrájejte na plátky a nasucho opečte na pánvi 1 minutu z každé strany, aby bylo hezky křupavé a opepřete. 
  7. Vroucí základ na veganský ramen vypněte, přidejte lžíci miso pasty a následně i nudle - ty stačí podle návodu na obalu nechat v horké (ale ne vroucí!) vodě na cca 7 minut - já je dávám rovnou do připraveného základu na ramen, aby vstřebaly chuť ramenu. 
  8. Zapečené karotky a cibulky vytáhněte z trouby a začněte servírovat: do misky pomocí naběračky nalijte polévku s nudlemi, přidejte tofu, pečenou zeleninu a ozdobte mungo klíčky s čerstvým koriandrem nebo řapíkatým celerem. 
  9. P.S.: Polévka je díky sójové omáčce a miso pastě perfektně dochucená, přesto doporučuji ochutnat a případně přidat sójovou omáčku dle chuti. 

Žádné komentáře:

Okomentovat