čtvrtek 22. září 2016

Čokoládové matcha donuty

Všimli jste si? Instagramy zaplavila lavina fotek donutů všech barev značky Donuter, od čokolády přes vanilku až po pistácii. Vypadají nádherně, všichni si je nemohou vynachválit, ale i přesto mají jednu vadu - jsou z živočišných surovin. Nic proti, samozřejmě, ale moje chuť na donuty rostla raketovým tempem, až jsem se pustila do přípravy vlastních.


Nečekejte smažení v oleji a už vůbec ne kynuté těsto. Tyhle donuty
nejsou tak nadýchané a k jejich přípravě stačí opravdu málo, navíc je můžete zdobit a obměňovat dle vaší fantazie. Jednu věc ale vynechat nemůžete - formu na donuty. Já tu svou koupila v Tescu za pár korun:)


INGREDIENCE (12 menších donutů/1 plech)
  • 270 g špaldové mouky
  • 180 g třtinového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 100 ml kokosového oleje 
  • špetka soli
  • špetka chilli
  • špetka skořice
  • 100 g hořké čokolády
  • 150 ml kokosového mléka 
  • 2 lžičky matcha tea
  • 70 g loupaných mandlí
+ kokosové mléko na vymazání formy a trochu hrubé mouky na vysypání, aby se donuty nepřipekly a šly jednoduše vyndat 

POSTUP
  1. Špaldovou mouku prosejte do mísy, smíchejte s třtinovým cukrem, kypřícím práškem, špetkou soli, skořice a chilli. 
  2. V jiné misce pomocí metličky promíchejte kokosové mléko, jablečný ocet a olej. Tekutou směs pomalu přilévejte do mísy se suchými ingrediencemi a pomocí vařečky zamíchejte. Pozor, aby nevznikly hrudky. 
  3. Těsto by mělo jít nabrat lžící nebo naběračkou. Práci si můžete ušetřit tím, že jej přendáte do cukrářského sáčku s širším otvorem. 
  4. Formu na donuty vymažte pomocí mašlovačky kokosovým olejem a vysypejte hrubou moukou. Poté naplňte těstem a dejte do trouby na 180°C, kde donuty nechte péct 15 minut.
  5. Plech vyndejte ven, odložte stranou vychladnout a opatrně vyndavejte hotové donuty. 
  6. V kastrolu zahřejte kokosové mléko a přidejte nalámanou čokoládu. Společně promíchejte, dokud ingredience nezhoustnou.
  7. Donuty namočte do polevy a odložte na mřížku/tác/talíř. Ozdobte zeleným matcha práškem a nasekanými mandlemi. 

2 komentáře:

  1. Nevím proč, ale nezobrazují se mi obrázky, což je velká škoda :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají skvostně! Upeču je asi v muffin plechu, budou to tak víc české koblihy 😊

    OdpovědětVymazat