pátek 17. února 2017

Batátové brownies

Vegan, bez lepku a s kokosovým nektarem. Recept na batátové brownies jako vystřižený z učebnice současného alternativního stravování, inspirovaný Ellou Woodward. Stejně jako brownies z řepy nebo avokáda, i sladké brambory zaručí hodně sytý a především zdravý dezert/snídani.


Největší výhodou je, že vám k ruce stačí pouze mixér a jedna větší mísa. Žádné šlehání nebo rozpouštění másla, které v brownies ze sladkých brambor rozhodně nehledejte. Pufovanou quinou koupíte v drogeriích DM a kromě toho, že se skvěle hodí do receptu, si ji zamilujete i k snídani. A na závěr to nejlepší - kokosová šlehačka a nasekané lískové oříšky! 


INGREDIENCE (zapékací mísa 20x20 cm)

Brownies:
  • 400g batátů 
  • 300 ml kokosového mléka
  • 100g pufované quinoy
  • 4 lžíce nepraženého kakaa
  • 4 lžíce kokosového nektaru
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce psyllia 
Po upečení:
  • 400 ml kokosového mléka (přes noc v lednici)
  • 80g lískových oříšků 
POSTUP
  1. Batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v páře do změknutí (cca 15 minut). 
  2. Po vychladnutí přendejte do mixéru, zalijte mlékem a rozmixujte. 
  3. Směs nalijte do mísy, smíchejte s quinoou, kakaem, kokosovým nektarem, chia semínky a psylliem. 
  4. Nalijte do skleněné zapékací mísy/vysokého plechu a nechte péct přibližně 35 minut při 200C.
  5. Brownies musí zatuhnout, aby se daly krájet, ale uvnitř zůstat stále hezky krémové. Nechte vychladnout stranou.
  6. Ztuhlé kokosové mléko vyškrábejte z plechovky a ruční metličkou rozmíchejte do krémové konzistence. 
  7. Vychladlé brownies potřete šlehačkou a nasekanými oříšky. 
P.S.: Za inspiraci a ingredience děkuju Albertu, je radost když vás někdo podpoří:) A vy si skočte pro batáty, protože kromě brownies z nich můžete vykouzlit třeba batátovou omáčku.

1 komentář: