Nakládané citróny s cukrem můžete využít dvěma způsoby: Zalít studenou vodou s ledem a vykouzlit osvěžující limonádu nebo horkou vodou a pít místo čaje. Citróny vydrží několik dní, takže si limonádu můžete připravit kdykoliv podle chuti.
Plátky citrónů proložte s cukrem a počkejte, až pustí šťávu. Pak zalijte vodou, přidejte led a je hotovo. Jednoduchý postup, přesto je potřeba držet se pár důležitých bodů:
- Citróny vybírejte tak, aby nebyly chemicky ošetřené.
- Kůru citrónů vydrhněte hrubým kartáčkem (moc šikovná věc, která se mi v kuchyni osvědčila na ovoce i zeleninu) pod vlažnou vodou.
- Pokud není jiná možnost a máte pouze chemicky ošetřené citróny, odkrojte kůru.
- Sklenice musí být dokonale čistá, suchá a uzavíratelná.
- Naložit citróny zabere asi tři minuty a v lednici vydrží několik dní, takže není potřeba spěchat, stačí vytáhnout až dostanete chuť.
- Množství uvedené v receptu je na 1, 5 litru limonády, ale klidně naložte citrónů víc.
Doba přípravy: 5 minut + několik dní na uležení
Množství: 1, 5 l
INGREDIENCE
- 3 citróny (chemicky neošetřené)
- 150 g třtinového cukru
POSTUP
- Citróny omyjte kartáčem pod vlažnou tekoucí vodou.
- Nakrájejte na plátky, společně s cukrem prokládejte a navrstvěte do sklenice. Pořádně uzavřete, aby se k citrónům nedostal vzduch.
- Nechte uležet při pokojové teplotě půl dne a poté dejte do lednice alespoň na 24 hodin, klidně až několik dní.
- Citróny s cukrem pustí šťávu. Hodí se do limonád, jen tak do čaje nebo jako součást různých marinád.
- Obsah sklenice s naloženými citróny přendám do 1, 5 l džbánku, přidám led a zaliji vodou.
Napsat komentář