Kdybych si musela vybrat jedno oblíbené a zároveň jednoduché jídlo, jednoznačně zvolím kari s cizrnou a batáty. Kombinace zeleniny s tzv. římským hrachem a jemným kokosovým mlékem boduje i mezi mými blízkými. Rozhodně stojí za vyzkoušení!
- Pálivost kari ovlivníte množstvím přidaného chilli a pokud máte doma zbytky zeleniny (cukety, pórku, papriky, brokolice..), klidně je šoupněte do hrnce.
- Jako přílohu dávám jasmínovou rýži, kterou nechám dojít ve vyhřáté troubě a starám se tak jenom o bublající kari na sporáku.
Batáty jsou tvrdší a vaří se delší dobu než lilek, proto je dávám předem napařit do hrnce s vroucí vodou, aby změkly. Potřebovat budete napařovací vějíř nebo nerezový cedník, který dáte do hrnce s vodou a přiklopíte poklicí. Pokud si nechcete přidělávat práci a nevadí vám o něco delší čekání, můžete vše vařit společně.
TIP: Sladké brambory, lilek, cizrna a rajčata se v mém jídelníčku objevují pravidelně, doporučuji i recept na pečený lilek s batáty a rajčaty nebo plněné batáty s cizrnou a rajčaty.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 minut
INGREDIENCE
Rýže
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 300 g jasmínové rýže
- 450 ml vody
- 1 lžička soli
Kari
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 vrchovatá lžička kurkumy
- 1 vrchovatá lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky chilli
- 400 g krájených konzervovaných rajčat
- 1 – 2 batáty (cca 250 g)*
- 1 střední lilek
- 800 ml kokosového mléka
- 300 g uvařené cizrny
- sůl
- pepř
- šťáva z 1/2 limetky
- 2 hrsti špenátu
- koriandr
- světlý sezam
*Jak už jsem psala, batáty dávám předem na 10 minut napařit nad hrnec s vroucí vodou – jsou tvrdší než lilek a trvá déle než se v hrnci uvaří.
POSTUP
Rýže
- Troubu předehřejte na 200°C a ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte propláchnutou jasmínovou rýži, promíchejte a zalijte vodou.
- Jakmile začne voda vřít, přidejte sůl a nechte vodu vypařit, dokud nezůstane cca 1 cm nad hladinou.
- Hrnec přiklopte a dejte do trouby, kterou vypněte, aby zůstala pouze nahřátá.
- Rýže se bude dělat 20 minut, mezitím připravíte kari.
- Až hrnec vyndáte, načechrejte řýži dřevěnou špachtlí.
Kari
- V širším hrnci nebo na wok pánvi rozehřejte olej a osmahněte nakrájený česnek.
- Přidejte kurkumu, římský kmín, chilli a rajčata. Promíchejte dohromady.
- Batáty nakrájené na kostičky (*napařené) dejte do hrnce společně s nakrájeným lilkem.
- Směs promíchejte, zalijte kokosovým mlékem, přidejte cizrnu a vařte, dokud zelenina nezměkne (15 – 20 minut).
- Osolte a opepřete podle chuti.
- Vypněte sporák a zakápněte limetkou.
- Přimíchejte špenát a podávejte společně s rýží, čerstvým koriandrem a sezamem navrchu.
Napsat komentář