Dál, dal nebo dhal (přeloženo z angličtiny) je jídlo z luštěnin, které má hustou konzistenci – může se podávat jako kaše i jako polévka. Já mám nejradši verzi s červenou čočkou a dýní, společně s basmati nebo jasmínovou rýží. Skvěle zasytí a díky tomu, že se červená čočka nemusí namáčet, je i rychle hotová.
Možností přípravy je několik – někdo přidává tamarindovou pastu nebo cukr, někdo používá už připravené indické směsi koření nebo sušený a čerstvý koriandr zároveň – co se týče bylinek, tam dávám přednost čerstvým, hlavně pro jejich intenzivnější chuť a vůni.
Jednoduchý postup na rýži najdete tady (platí pro jasmínovou a basmati), proklik je i v postupu receptu.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 minut
INGREDIENCE
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru (nebo kousek čerstvého)
- 1 cibule
- 400 g dýně (hokkaido/máslová)
- 2 bobkové listy
- špetka chilli
- 200 g krájených rajčat (z plechovky)
- zeleninový vývar
- 250 g červené čočky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- čerstvý koriandr
- basmati/jasmínová rýže
POSTUP
- V hrnci rozpalte slunečnicový olej, přidejte římský kmín, kurkumu, sušený česnek, zázvor a promíchejte společně s cibulí, dokud nezezlátne.
- Přidejte nakrájenou dýni (hokkaido nemusíte loupat), bobkové listy, chilli, rajčata a zamíchejte.
- Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby dýně byla ponořená. Přiklopte pokličkou a vařte 10 minut.
- Do hrnce přidejte propláchnutou červenou čočku a podle potřeby dolijte vodou nebo vývarem – čočka tekutinu absorbuje a směs zhoustne.
- Vařte dalších 10 – 15 minut a podle chuti osolte a přidejte pepř.
- Hotový dal můžete ještě trochu rozmačkat pro krémovější konzistenci.
- Podávejte společně s čerstvým koriandrem a rýží.