Rychlá snídaně, která je vždy po ruce – domácí granola. Směs oříšků, ovesných vloček, čokolády a dýňového pyré. Upečte si ji do zásoby a ušetřete ráno čas.
Granola nebo müsli?
- Rozdíl mezi klasickým müsli a granolou je ten, že granola se peče v troubě.
- Klasické müsli je sypané – směs směs oříšků, sušeného ovoce, semínek a obilovin.
- U kupovaných výrobků čtěte složení a koukejte na množství cukru (některé obsahují víc než je potřeba a zdravá snídaně je ta tam).
- Při výrobě domácí granoly víte přesně, co obsahuje a můžete množství upravovat.
Oříšky do domácí granoly přidávejte podle momentálních zásob, čokoládu podle chuti a když vás omrzí její verze s mlékem, jogurtem nebo jen tak samotná, smíchejte ji s rozmačkaným banánem a udělejte si k snídani sladké placky.
Doba přípravy: 30 minut
INGREDIENCE
- 500 g ovesných vloček
- 200 g oblíbených ořechů (lískové, pekanové, kešu, vlašské, para)
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g dýňových semínek
- 1 rovná lžíce skořice
- 150 ml javorového sirupu
- 150 ml dýňového pyré
- 100 g hořké čokolády
POSTUP
- Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, nasekané ořechy, skořici a semínka.
- Postupně přimíchejte javorový sirup a dýňové pyré. Ingredience se hezky spojí.
- Přidejte nalámanou čokoládu a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě při 180°C 15 minut, poté směs promíchejte a nechte péct dalších 10 minut.
- Sledujte, aby se granola nepřipálila. Hotová směs má být suchá, jinak se ve skleněné nádobě začne kazit.
- Hotovou granolu nechte vychladnout, následně přendejte do skleněné nádoby a snídejte tak často, jak je to jenom možné!