Dýňové pyré je jeden ze základních receptů, které využijete hlavně na podzim, kdy je sezóna všech druhů dýní – hokkaido, máslové, muškátové i špagetové. Příprava je jednoduchá a hodit se bude jako základ do dýňového koláče, dýňových palačinek nebo jako příloha.
Jestli váháte, co připravit z dýně, vrhněte se na klasickou dýňovou polévku nebo na pyré, které vydrží v lednici 4 dny. Můžete ho také zavařit a schovat na později (je vhodné i pro malé děti jako přesnídávka).
Doba přípravy: 40 minut
INGREDIENCE
- 1 dýně*
- voda
- špetka skořice
*Doporučuji použít dýni hokkaido – nemusíte ji loupat. Stačí umýt pod tekoucí vodou, rozkrojit, vydlabat stranou semínka a nakrájet.
POSTUP
- Dýni umyjte, usušte a vydlabejte. Pokud použíte jinou, než právě hokkaido, kterou doporučuji, nezapomeňte ji také oloupat.
- Nakrájejte dýni na kousky a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložte do trouby vyhřáté na 190°C a pečte přibližně 20 minut, dokud dýně nezměkne.
- Upečenou dýni nechte vychladnout a poté dejte do mixéru, přidejte skořici, zalijte vodou přibližně o centimetr nad dýni a rozmixujte na hladké pyré.
- Dýňové pyré přelijte do sklenice a skladujte v lednici.