Když nestíhám nebo se mi nechce vařit, většinou skončím u špaget s rajčatovou omáčkou a uzeným tofu. Je to rychlovka hotová za 10 minut a řadím ji mezi svá nejoblíbenější jídla. Pokud ale máte 30 minut času navíc, doporučuji vyzkoušet variantu s kuličkami z červené čočky.
Kuličky dělám v poměru od oka, důležité je, aby směs držela u sebe (pokud nedrží, přidejte vločky). Před tvarováním kuliček si namočte ruce do vody, půjde to lépe.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 45 minut
INGREDIENCE
Kuličky
- 100 g červené čočky
- 160 g jemných ovesných vloček
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička soli
- špetka barevného pepře (čerstvě nadrceného)
- voda
Omáčka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky sušené bazalky
- 800 g rajčat z plechovky
- čerstvá bazalka
+ špagety
POSTUP
- Jako první dejte vařit špagety na 10 minut do vroucí vody, kterou osolte lžící soli.
- Rozpalte si troubu na 200°C. Propláchněte čočku studenou vodou a dejte ji vařit do hrnce s vodou podle návodu (15 minut).
- Uvařenou čočku slijte, dejte do mixéru a přilijte studenou vodu lehce nad okraj, aby se čočka rozmixovala.
- Rozmixovanou čočku smíchejte s vločkami (část vloček můžete také rozmixovat), osolte, opepřete, přidejte římský kmín a mokrýma rukama tvarujte kuličky.
- Pokud se směs rozpadá nebo nedrží, přidejte více vloček.
- Kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 15 minut.
- Na pánvi rozpalte olej, přidejte nakrájený česnek, sušenou bazalku a rajčata. Nechte probublat a vypněte.
- Hotové špagety slijte a zamíchejte s omáčkou. Přidejte upečené kuličky z červené čočky a ozdobte bazalkou.
Napsat komentář