Lehký dezert, jehož základ tvoří vyšlehaný sníh s cukrem. V troubě se peče/suší tři hodiny na nízkou teplotu a pod tíhou krému hezky zkřehne. Pusinkový dort Pavlova můžete udělat v klasické velikosti nebo jako mini verzi.
Pár tipů než se pustíte do přípravy:
- Dejte pozor, aby mísa i metla na šlehání byly čisté a vytřené do sucha.
- Cukr zašlehávejte postupně.
- Troubu předehřejte a neměňte během pečení teplotu. Stejně jako neotvírejte troubu.
- Hotové Pavlovy musí jít z pečícího papíru snadno sundat – nesmí se lepit.
- Nevystavujte dortíky zbytečně velkému teplotnímu rozdílu: Po upečení troubu vypněte, otevřete a nechte vychladnout uvnitř.
- Dejte pozor na vlhkost – ovocný rozvar i krém přidejte až před samotným servírováním, Pavlova začne okamžitě měknout.
- Veganská Pavlova z aquafaby – nálevu z cizrny chutná nejlépe s kokosovou šlehačkou. Tu dělám z vyšlehaného a ztuhlého kokosového mléka/krému (záleží na typu). Není potřeba sladit.
- Na závěr ozdobím ovocem, rakytníkovým olejem a pod dezert přidávám rozvařené a rozmixované lesní ovoce s agávovým sirupem.
- Všechny ingredience na zdobení můžete přidávat podle chuti, sezóny a toho, co zrovna máte doma.
Počet porcí: 10
INGREDIENCE
Pavlova
- 100 ml aquafaby
- 1/4 lžičky vinného kamene
- 1/2 lžičky moučkového cukru
- 1/3 lžičky kukuřičného škrobu
- 100 g krupicového cukru
Kokosový krém
- 400 ml plechovka kokosového mléka/krému
Ovocný rozvar
- 200 g (mraženého) lesního ovoce
- 4 lžíce agávového sirupu
Zdobení
- rakytníkový sirup
- čerstvé ovoce (borůvky/maliny..)
- meduňka
- drcené kakaové boby
POSTUP
- V míse robotu začněte šlehat aquafabu s vinným kamenem a moučkovým cukrem přibližně 6 minut na vyšší otáčky, dokud nevznikne sníh.
- Přidejte kukuřičný škrob a po lžících přisypávejte cukr (s prodlevou cca 20 sekund). Šlehejte.
- Výsledný sníh musí být pevný – zkuste otočit mísu vzhůru, neměl by se ani hnout.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozdělte sníh pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku. Vždy udělám vyšší špičku a nahoře zmáčknu lžící, aby vznikla prohlubeň (tvar hnízda), která se lépe plní kokosovým krémem.
- Sušte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 110°C cca 3 hodiny. Musí jít snadno odlepit od pečicího papíru. Troubu vypněte a Pavlovy nechte zchladnout uvnitř (ideálně třeba přes noc).
- Ztuhlé kokosové mléko dejte do mísy a pomocí šlehače prošlehejte. Trochu změkne a půjde s ním pracovat jako s normální šlehačkou.
- Ovoce míchejte v kastrolu společně se sirupem, dokud se nerozvaří. Rozmixujte a nechte vychladnout.
- Servírujte na talíř, na který mašlovačkou naneste ovocný rozvar, doprostřed položte Pavlovu, přidejte krém, pokapejte rakytníkovým olejem a doplňte čerstvým ovocem, meduňkou a kakaovými boby (nebo tím, co máte rádi).
Tenhle recept by měl vyhrát nějakou cenu za fodstyling, je překrásný! Těším se, až vyzkouším.
Děkuju moc a držím palce, ať se vše hezky povede 💖
Good write-up. I definitely appreciate this site. Thanks!
Dobrý den, čím myslíte, že to je, že se mi dortiky při pečení totálně roztekly? Sníh jsem vyslehala podle mě dostatečně, při otočení se ani nehl. Celý postup seděl podle vás 🙂
Dobrý den Renato,
to mě mrzí! Šlehání zabere většinou kolem 10 minut (v robotu), napadá mě už jenom teplota – každá trouba peče trochu jinak (v minulém bytě jsem měla starou a dokázala potrápit). Ale ty 3 hodiny by měly sedět + je důležité nechat vychladnout uvnitř trouby, kde se dosuší a jdou hezky odloupnout. Snad jim dáte ještě šanci a povedou se:)
Jarmila