Znáte ty pohledy ostatních, když začnete mluvit o tofu? Jasně, spousta lidí ho totiž jedla buď jenom jednou, nikdy nebo párkrát ve školní jídelně. A co si budem, tofu natural není žádný velký zázrak, kterým bych někoho přesvědčila k veganství. Když ale víte, jak s ním pracovat a jak ho dochutit, snadno si ho oblíbíte. Třeba jen tak naložené v oleji – ideální k pivu!
Aby bylo nakládané tofu bez chyby a nezkazilo se, je potřeba ho naložit do čisté a sterilované sklenice (sklenici i víčko umyjte, ponořte na 10 minut do hrnce s vroucí vodou, nechte okapat a osušit – nesmí zůstat ani kapka, protože jakmile bude ve sklenici voda, začne se tofu kazit). Mně se osvědčilo tofu bez problému naložit do zcela nové sklenice, aniž bych ji musela vyvařovat. Na druhou stranu jsem jednou zkoušela zavařovat do sklenic umytých jen v myčce a nestačilo to. Pokud se tedy chystáte na větší zavařování/nakládání, rozhodně přípravu čistých sklenic nepodceňujte a vyvařujte!
Nakládané tofu mám nejradši prostřídané s vrstvou cibule, feferonkami, sušenými rajčaty, nakrájeným česnekem a s kuličkami barevného pepře. Protože ho dělám z tofu natural (uzené jsem nezkoušela, ale určite to z něj půjde), vždy ho nejdřív promíchám s mletou sladkou paprikou a solí, aby mělo výraznější chuť. Olej používám slunečnicový. Samotné vrstvení je rychlovka, nezapomeňte na bylinky a vše, co vám přijde pod ruku a dá se naložit. Při podávání servírujte společně s nakládanými brusinkami!
Podívejte se na video, které jsem natočila během přípravy:
P.S.: Schválně v receptu neuvádím konkrétní množství, záleží na velikosti sklenice, kterou použijete. Mně se osvědčily uzavírací s těsněním, které používám i na potraviny a které seženete v domácích potřebách nebo obchodních domech IKEA za pár korun.
Doba přípravy: 15 minut + 3 dny na uležení
INGREDIENCE
- tofu natural
- mletá paprika
- sůl
- cibule (jakákoliv)
- česnek
- sušená rajčata
- feferonky
- kuličky pepře
- bobkový list
- rostlinný olej*
*Na nakládé tofu je olivový olej zbytečně drahý, pokud nelpíte na jeho specifické chuti. Až tofu sníte, klidně olej použijte znovu, třeba na dresink do salátu nebo při restování zeleniny.
POSTUP
- Tofu natural nakrájejte na kousky, obalte v mleté paprice a posypejte solí. Pořádně promíchejte.
- Cibuli nakrájejte na kolečka a česnek na větší kousky. Feferonky i rajčata krájet nemusíte.
- Do sklenice dejte vrstvu cibule, poté tofu, sušená rajčata (pokud máte naložená v oleji, přidejte i olej z nich), česnek, kuličky pepře, bobkový list, feferonky a opakujte, dokud nebude sklenice plná.
- Všechny ingredience zalijte slunečnicovým olejem, který by měl být 1 centimetr nad tofu a 2 centimetry od víčka.
- Před uzavřením se sklenicí lehce bouchněte o stůl, zbavíte se tak nežádoucích vzduchových bublinek.
- Sklenici uzavřete a tofu nechte přes den odpočívat v teple. Poté přendejte do lednice a po třech dnech můžete konzumovat.
TRVANLIVOST: Naložené tofu mi v lednici vydrželo nejdéle 14 dní, ale přesnou trvanlivost jsem zatím nestihla vysledovat – vždy bylo rychle pryč:)
Pingback: Křupavé tofu v pálivé arašídové marinádě()