Základní recept na veganské lívance bez kynutí mi ušetřil už spoustu času. Já totiž hrozně ráda vyspávám a když je víkend, snažím se zpříjemnit si každou minutu, kdy nemusím nic a jen tak si užívám volno. Ideální ráno pro mě začíná tichem, kdy se rozespale vydám do kuchyně, začnu připravovat snídani, pustím si oblíbenou hudbu a společně s čajem se vydám ke stolu u okna, kde pak dlouho snídám a nerušeně si čtu.
Jak už asi tušíte, netrávím v kuchyni půl dne nad přípravou snídaně a ani nechci. Ráda si užívám celý proces vaření, servírování, focení a všechno kolem, ale nejdůležitější je pro mě klid při jídle a uspokojení. A to nekynuté lívance splňují na jedničku!
Veganské lívance dělám v lívanečníku, ale použít můžete klasickou pánev. Těsto by mělo mít o něco hustší konzistenci než palačinkové a aby se nepřipálilo, nezapomeňte lívanečník či pánev vymazat (kokosovým) olejem.
INGREDIENCE
- 220 g hladké špaldové mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku (bez fosfátů)
- špetka soli
- 1 lžíce sirupu (datlového, rýžového..)
- 4 lžíce kokosového oleje (+ na vymazání lívanečníku)
- 400 ml rostlinného mléka
POSTUP
- Hladkou mouku, kypřicí prášek a sůl smíchejte společně se sirupem, kokosovým olejem a rostlinným mlékem.
- Vzniklé těsto promíchejte metličkou, která rozmíchá všechny nežádoucí hrudky.
- Lívanečník nebo pánev vymažte kokosovým olejem, rozehřejte na střední stupeň a pomocí naběračky nalijte těsto.
- Po minutě obraťte a nechte opékat stejnou dobu i z druhé strany.
- Hotové lívance dávejte na plech do trouby vyhřáté na 50°C. Zůstanou teplé až do doby podávání.
- Podávejte s ovocem, rozpuštěnou čokoládou a s čímkoliv, co máte rádi:)
Pingback: Avokádový krém s kakaem()
Pingback: Mandlové mléko()