Pak choi (čínské zelí) se dá použít ve studené i teplé kuchyni. Často se s ním setkáte v asijských receptech (ramen, kimchi salát, stir-fry s nudlemi nebo s rýží). Já si ho oblíbila zprudka opečený na pánvi s pálivou omáčkou, jejíž chuť vstřebá do sebe a je perfektně šťavnatý.
- Pak choi koupíte ve vietnamských večerkách, na trzích i ve větších supermarketech.
- Pěstovat ho můžete také u nás – listy zpracujte do salátů a hlávky tepelně upravte nebo naložte.
- Před vařením pak choi promyjte vodou, odstraňte zvadlé listy a seřízněte spodní část košťálu – pozor ale, aby se pak choi úplně nerozpadl. Nejlepší je rozříznout ho podélně a poté pokračovat v přípravě.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 15 minut
INGREDIENCE
- 2 ks pak choi
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 stroužek česneku
- kousek zázvoru
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce rýžového octa
- 3 lžíce pasírovaných rajčat
- sušené chilli vločky (nebo drcené)
- voda
- sůl
- sezam na posypání
POSTUP
- Pak choi umyjte, seřízněte kousek spodního košťálu (dejte pozor aby se pak choi nerozpadnul) a podélně nakrájejte na kusy.
- Sezamový olej nalijte na pánev, přidejte prolisovaný česnek a zázvor nakrájený na kousky.
- Přidejte pak choi a zprudka opečte, poté stáhněte stupeň na střední.
- Ve vedlejším kastrolu zahřejte cukr, rýžový ocet a pasírovaná rajčata. Přidejte chilli a směs nalijte na pak choi.
- Podle potřeby dolívejte vodou, dokud pak choi nebude měkký.
- Na závěr lehce osolte a posypejte sezamem.