Zeleninová směs s rajčaty a římským kmínem, kterou si dělám často k večeři a nechávám si i na druhý den. Stačí jenom nakrájet, smíchat, dát do trouby a do 40 minut máte na stole skvělé veganské jídlo.
- Nejtěžší je oloupat batáty, zbytek pak dáte do trouby a o nic dalšího se nestaráte.
- Rýži použijte dlouhozrnnou, jasmínovou nebo jakoukoliv, kterou máte zrovna doma. Nic nezkazíte ani kuskusem nebo bulgurem.
TIP: Batáty vyzkoušejte plněné s cizrnou a rajčaty, připravte z nich náplň do veganských enchiladas nebo z nich upečte dezert – sladké batátové brownies.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 40 minut
INGREDIENCE
- 1 větší batáta
- 1 lilek
- olivový olej
- 1 lžička římského kmínu
- čerstvě mletý barevný pepř
- 400 g konzervovaných rajčat*
- sůl
- 200 g rýže (+ voda v poměru 1 díl rýže : 1, 5 dílu vody)
- čerstvá bazalka
- sezamová semínka
POSTUP
Pečená zelenina
- Troubu předehřejte na 220°C.
- Batáty oloupejte škrabkou a nakrájejte na kostičky.
- Lilek nahoře odkrojte, nakrájejte na kulaté plátky a ty rozřízněte na čtvrtiny.
- Vložte do zapékací mísy, zakápněte olivovým olejem, ať se zelenina nepřipálí, přidejte římský kmín, čerstvě mletý pepř, rajčata a sůl.
- Promíchejte a vložte do trouby na 30 minut (záleží i na typu trouby, lilek změkne rychle, batáty potřebují více času – můžete je nechat předem napařit v hrnci s vodou).
- Servírujte s rýží (viz postup níže) a na závěr posypejte nasekanou bazalkou a sezamem.
Rýže
- Rýži dejte do síta a propláchněte studenou vodou.
- V hrnci rozpalte lžíci oleje, přidejte rýži, rychle orestujte a zalijte vodou. Rýže musí být potopená.
- Přidejte 1 lžičku soli, promíchejte a nechte vyvařit část vody, aby dosahovala jen těsně nad rýži.
- Hrnec s rýží přiklopte a dejte do trouby vyhřáté na 200°C, tu vypněte a nechte 20 minut dojít.
- Po vyndání odklopte pokličku a pomocí dřevěné špachtle/vařečky načechrejte.