Díky veganství jsem se naučila jíst luštěniny, obiloviny a zeleninu na nespočet způsobů, přemýšlet nad jídlem a připravovat si ho dopředu. Recept na plněné batáty byl jeden z prvních, který jsem si zamilovala. Takže jestli máte rádi sladké brambory, určitě vyzkoušejte.
Batáty jsou super pečené – vcelku nebo jako hranolky na tenké proužky. Můžete je vařit ve vodě i v páře – zkrátka jako klasické brambory.
Stejně jako jakoukoliv jinou zeleninu, i batáty před přípravou pečlivě omyjte. Na brambory a kořenovou zeleninu používám dřevěný kartáč z DM.
Další tipy na recepty s batáty:
Počet porcí: 1
Doba přípravy: 20 minut
INGREDIENCE
- 1-2 batáty (buď velkou nebo dvě menší)
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 100 g uvařené cizrny
- 200 g rajčat z plechovky
- 2 hrsti čerstvého listového špenátu
- sůl
- 2 lžíce kokosového mléka
- šťáva z poloviny citrónu
- 1 lžíce tahini
POSTUP
- Batáty pečlivě umyjte pod vodou, usušte do utěrky a rozkrojte na polovinu, slupku neloupejte.
- Položte na plech slupkou dolu, zakápněte olivovým olejem a dejte péct do trouby na 200°C, dokud batáty nezměknou (cca 15 minut).
- Mezitím nakrájejte česnek nadrobno a orestujte na trošce olivového oleje, přidejte cizrnu, rajčata a špenát. Vše pořádně promíchejte, nechte chvilku probublávat a osolte.
- Upečené batáty vyndejte z trouby, dejte na talíř a vidličkou lehce „rozryjte“ upečený vnitřek (můžete také vydlabat a část přidat do omáčky). Rajčatovou omáčku dejte na batáty.
- V mističce promíchejte kokosové mléko, citrónovou šťávu, tahini a batáty přelijte.