Dříve jsem jí nemohla přijít na chuť, dnes ji zařazuji do jídelníčku pravidelně. Řeč je o červené řepě, kořenové zelenině, která se hodí do salátů, polévek, ale i sladkých dezertů. Nejenom, že je zdravá a levná, ale když ji odšťavníte, můžete ji použít i jako přírodní barvivo ve sladkých i slaných pokrmech. Přes zimu ji mám nejradši v podobě husté polévky s pečenou chilli cizrnou.
Červená řepa dodá polévce krásnou barvu a společně s pečenou chilli cizrnou vás zahřeje. Na zjemnění dávám rostlinnou smetanu a aby nechyběla navrch čerstvá ingredience, oblíbila jsem si kombinaci s polníčkem.
Počet porcí: 4 – 6
Doba přípravy: 65 minut
INGREDIENCE
- 1 šalotka
- 1 lžíce olivového oleje (+ na řepu)
- 600 g červené řepy
- 1 snítka tymiánu
- 300 g uvařené cizrny
- 2 brambory
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžička římského kmínu
- 1 čajová lžička chilli (+ na cizrnu)
- Sůl
- Pepř
- Polníček (na servírování)
- Rostlinná smetana (na servírování)
POSTUP
- Červenou řepu zabalte do alobalu společně s tymiánem a kapkou olivového oleje. Nechte péct v troubě vyhřáté na 200°C až do změknutí.
- Upečenou řepu oloupejte, nakrájejte a dejte stranou.
- Cizrnu promíchejte s chilli, osolte, rozprostřete na plech a nechte péct 15 minut při 180°C. Upečená se hodí do polévky a vhod přijde i jen tak večer u filmu.
- V hrnci rozehřejte olej a zpěňte na něm najemno nakrájenou šalotku.
- Přidejte upečenou řepu, brambory nakrájené na kostičky a zamíchejte.
- Zalijte vývarem a vařte 15 minut, poté rozmixujte a dochuťte kmínem, chilli, solí a pepřem.
- Servírujte společně s polníčkem, pečenou cizrnou a smetanou, která polévku zjemní.