Prebranac je srbské jídlo, které uvaříte z pár základních ingrediencí – bílé fazole, hodně cibule, mletá paprika a bobkový list. Zapečená směs je šťavnatá, hodně sytá a servírovaná jako příloha nebo hlavní chod s chlebem.
Když jsem prebranac poprvé ochutnala (kromě toho, že jsem měla hroznou kocovinu a ani jsem netušila, co si vlastně objednávám), nemohla jsem uvěřit, že jsou to „jen“ zapečené fazole. Cibule krásně pustí šťávu, jídlo je šťavnaté a když si spočítáte cenu za suroviny, zjistíte že výsledné jídlo vyjde na pár korun.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 90 minut (+ namáčení fazolí přes noc)
INGREDIENCE
- 300 g bílých fazolí (v suchém stavu)
- 5 lžic řepkového oleje
- 700 g cibule
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce sladké mleté papriky
- 1-2 lžičky soli
- 3 bobkové listy
- čerstvá petrželka
POSTUP
- Fazole přes noc namočte (nebo na 8 hodin), přeceďte, přendejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu.
- Vařte na mírném plamenu asi hodinu a půl, dokud fazole nezměknou. Uvařené přeceďte.
- Troubu předehřejte na 190°C.
- Připravte si hrnec, dejte do něj olej, cibuli a na středním až mírném ohni míchejte 20 – 30 minut, dokud cibule krásně nezměkne.
- Přidejte fazole, prolisovaný česnek, mletou papriku a sůl. Zamíchejte a zalijte vývarem.
- Fazole by ve vývaru neměly moc plavat, ale zároveň díky němu nebudou při pečení suché. Vývar se v troubě vypaří.
- Směs přendejte do zapékací mísy, přidejte bobkový list a nechte hodinu péct.
- Přůběžně kontrolujte – fazole by nikdy neměly být suché, klidně přidejte trochu vody/vývaru během pečení, pokud je potřeba.
- Po upečení by měla být horní vrstva jemně zkaramelizovaná, většina tekutiny se odpaří, ale fazole zároveň zůstanou krásně krémové a obalené cibulí.
- Nahoru přidejte nasekanou petrželku a podávejte.
TIP: Prebranac chutná nejlépe druhý den a pokud vám zbyde, skvěle chutná i v salátu – stačí přidat fazole se šťávou k další zelenině a zamíchat.