Jeden ze základních veganských receptů, který se vám může hodit. Rostlinná smetana z kešu je snadná na přípravu, má jemnou chuť a proto je ideální do polévek, na zahuštění omáček nebo jako součást pomazánek.
Kešu oříšky dávám předem namočit, aby změkly. Protože chci smetanu jemnou, mixuji ingredience minutu až dvě. Přidávám trochu citrónové šťávy, lahůdkové droždí a sůl.
Pokud bude dělat recept od oka a omylem zalijete kešu větším množstvím vody (takže vznikne spíš nápoj z kešu), stačí přidat více ořísků nebo psyllium na zahuštění. Ověřeno dvakrát za sebou!
Doba přípravy: 10 minut (+ namáčení kešu, ale pokud máte výkonnější mixér, zvládnete to i bez toho)
INGREDIENCE
- 100 g kešu oříšků (natural, nesolené)
- 70 ml vody
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1/2 lžičky lahůdkového droždí
- sůl
POSTUP
- Kešu oříšky namočte několik hodin předem do vody (ideálně přes noc). Vodu slijte a kešu přendejte do mixéru.
- Zalijte vodou, přidejte citrónovou šťávu, lahůdkové droždí, sůl a mixujte tak dlouho, až vznikne hladká a jemná smetana.
- Použijte rovnou nebo přendejte do sklenice a uchovávejte v lednici. Dobu trvanlivosti mám vyzkoušenou jenom dva dny, vždy jsem ji rychle spotřebovala.