Moje nejoblíbenější jídlo v asijských bistrech. Nikdy nestojí víc než 150 Kč (i s vychlazenou colou) a kromě hladu spolehlivě zažene nejeden smutek nebo kocovinu (i obojí dohromady). Někde je omáčka trochu sladší, jinde zase propečenější tofu. Jakmile recept jednou vyzkoušíte, zjistíte, že i tofu natural může chutnat skvěle.
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4
INGREDIENCE
RÝŽE
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 300 g jasmínové rýže
- 450 ml vody
- 1 lžička soli
TOFU V RAJČATOVÉ OMÁČCE
- 400 g tofu natural (2 balení)
- olej
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce rajského protlaku
- 5 rajčat
- 1 červená cibule
- 200 ml vody
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce sójové omáčky
- čerstvě mletý pepř
- jarní cibulka 4 mrkve
POSTUP
RÝŽE
- Troubu předehřejte na 200°C a ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte propláchnutou jasmínovou rýži, promíchejte a zalijte vodou.
- Jakmile začne voda vřít, přidejte sůl a nechte vodu vypařit, dokud nezůstane cca 1 cm nad hladinou.
- Hrnec přiklopte a dejte do trouby, kterou vypněte, aby zůstala pouze nahřátá.
- Rýže se bude dělat 20 minut, mezitím připravíte tofu s rajčatovou omáčkou.
- Až hrnec vyndáte, načechrejte řýži dřevěnou špachtlí.
TOFU V RAJČATOVÉ OMÁČCE
- Tofu nejprve osušte do utěrky, aby na oleji neprskalo.
- Rozřízněte podélně a nakrájejte na kosky cca 2 x 2 cm.
- V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, vyskládejte tofu (tak aby se kousky nedotýkaly) a opečte ze všech stran cca 2- 3 minuty dozlatova. Dejte pozor, ať ho nespálíte.
- Poté odložte stranou, ideálně na papírovou utěrku, aby vsákla přebytek oleje.
- Do stejné pánve přidejte opět trochu oleje, prolisovaný česnek, protlak. Společně promíchejte.
- Přidejte nakrájená rajčata (nahoře vyřízněte tvrdší střed) a cibuli, obojí na větší kousky.
- Zalijte 200 ml vody, přiveďte k varu, přidejte cukr a sójovou omáčku.
- Přidejte osmažené tofu, stáhněte sporák na míň, pánev přiklopte a nechte 10 minut probublávat.
- Tofu otočte a nechte pod pokličkou dalších 5 minut.
- Na závěr přidejte nasekanou jarní cibulku, promíchejte a podávejte s rýží.