Tofu se vyrábí ze sójových bobů, které se vysráží a vznikne hmota, kterou najdete téměř v každém supermarketu. Seznamte se se základními druhy, přípravou a využitím. Jakmile se s tofu naučíte pracovat, zvládnete uvařit spoustu skvělých jídel.
Druhy tofu: Jaké si vybrat?
Existuje několik druhů od měkkého přes uzené až po ochucené. Vybrala jsem ty nejčastější, se kterými se setkáte v obchodech:
- Tofu natural: Pevné tofu bílé barvy, bez chuti. Je potřeba ho správně upravit – okořeněné na pánvi, v troubě nebo ho rozdrobit do míchaného tofu.
- Uzené tofu: Nejoblíbenější druh tofu, které chutná skvěle samotné. Dejte si ho na chleba nebo orestujte na pánvi se zeleninou.
- Marinované tofu: Tohle tofu je o něco měkčí než uzené, hodí se na gril a má specifickou lahodnou chuť.
- Ochucené tofu: Již ochucené tofu natural, které vám může usnadnit práci s dochucováním. V obchodech najdete chilli s limetkou (můj favorit), česnekové, bazalkové nebo lahůdkové.
- Silken tofu: Druh tofu, které koupíte v asijských obchodech. Dělí se podle konzistenci – jemné (soft), střední (medium), pevné (film), extra pevné (extra firm). Chuť je neutrální a hodí se buď na krémy, pomazánky nebo na omáčky.
Proč jíst tofu?
Tofu je zdravé a obsahuje hodně bílkovin, jejichž nedostatkem často trpí i lidé, kteří konzumují maso. Zařaďte ho občas do svého jídelníčku – se zeleninou, rýží nebo s pečivem a pomazánkou. Většinou lidem nechutná právě proto, že ho neumí správně upravit. Přidávám několik receptů jako inspiraci a pokud si vás ani přesto nezíská, zkuste třeba uzený tempeh (ze sójových bobů) nebo seitan (pšeničná bílkovina).