Kondenzované neboli zahuštěné mléko dokonale funguje jako základ do sladkých dezertů i vánočního cukroví (nebo na přelití lívanců). Jeho domácí příprava zabere přibližně 30 minut, potřebovat budete pouze 2 ingredience a výdrž u sporáku. Za ten výsledek to ale stojí!
Pokud milujete/milovali jste Salko, věřte, že tahle veganská verze s kokosovým mlékem je ještě o něco lepší. Výslednou barvu můžete ovlivnit použitým sirupem – agávový je světlejší, naopak při použití datlového nebo javorového sirupu bude mít mléko tmavší barvu.
TIP: Chcete kondenzované kokosové mléko ještě trochu vylepšit? Přidejte během varu lžičku kakaa.
Doba přípravy: 30 minut (na plynovém sporáku)
Množství: 1 malá sklenička
INGREDIENCE
- 400 ml kokosového mléka
- 130 ml sirupu (javorový, datlový..)
POSTUP
- Kokosové mléko nalijte do menšího rendlíku společně se sirupem.
- Metličkou promíchejte, aby se obě ingredience spojily a přiveďte k varu, poté ihned stáhněte na nejnižší stupeň a míchejte, dokud mléko nezhoustne.
- Dávejte pozor, aby se mléko nepřipálilo!
- Na plynovém sporáku mám mléko hotové do 30 minut, může to ale trvat o něco déle. Výsledné kondenzované mléko se hezky táhne po lžičce dolů.
- Až bude husté, stáhněte a nalijte kondenzované mléko do čisté sklenice, ve které jej nechte vychladnout (ještě trošku ztuhne).
- Uzavřete a uchovávejte v lednici, kde vydrží 4 dny.