Sladké, křehké a nadýchané uvnitř. Dlouhou dobu jsem kremrole obcházela s respektem a brala je jako něco, na co dosáhnu maximálně přes pult v cukrárně. S přechodem na veganství mi ubyla i tahle možnost a přišel na řadu pokus o jejich domácí výrobu. Výsledek hodnotím úspěšně!
Kremrole z listového těsta jsou až překvapivě jednoduché. Nejvíc času vyžaduje právě domácí těsto, které lze nahradit i kupovaným (veganské seženete snadno, většina však obsahuje palmový olej), ale prosím, vyzkoušejte ho alespoň jednou vlastníma rukama. Tahle zkušenost se vám bude hodit i na přípravu sladkých či slaných závinů.
Aby byly kremrole dokonalé, budete potřebovat cukrářské trubičky, které běžně seženete v domácích potřebách za pár korun. Vybrat si můžete klasické nebo s menším průměrem na mini kremrole. Stejně tak si můžete vybrat, jestli se rozhodnete pro náplň se šlehačkou nebo tak trochu jiný sníh z cizrnového nálevu. A mimochodem, kremrole jsou společně s čokoládovým dortem mé nejoblíbenější dezerty!
P.S.: Kremrole už si užily svou chvilku slávy na nejedné oslavě, včetně focení do narozeninového čísla časopisu F.O.O.D. v největším horku. Cukr naštěstí zamaskuje všechny nedokonalosti!
Počet porcí: 15 kremrolí
INGREDIENCE
Listové těsto
- 250 g hladké mouky
- 250 g rostlinného tuku
- 125 ml vody
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička octa
- špetka soli
Náplň
+ moučkový cukr na pocukrování
POSTUP
- Na vál odsypejte třetinu mouky a propracujte rukama společně s tukem nakrájeným na kostičky. Vytvořte si asi 2 cm silnou placku, takzvané tukové těsto.
- Okraje placky ořízněte do čtverce, zabalte do fólie a dejte na 30 minut do lednice. Odřezky si schovejte stranou, budete je potřebovat.
- Zbylou mouku prosijte na vál, udělejte v ní důlek, přidejte špetku soli, odřezky a postupně přilévejte vodu, citrónovou šťávu a ocet.
- Ingredience zpracujte rukama, dokud nevznikne vláčné těsto. Výsledek musí být hladký a lesklý.
- Těsto vytvarujte do bochánku, zabalte do fólie a dejte také do lednice na 30 minut. Poté vyndejte, rozválejte na placku tenkou půl centimetru a šikmo na něj položte tukové těsto a složte dohromady jako obálku.
- Zabalené těsto vyválejte na necelý centimetr silnou placku, dvojitě z každé strany složte a dejte na 30 minut do lednice. Takto můžete skládat tak dlouho, jak sami zvládnete.
- Troubu předehřejte na 220°C a těsto rozválejte na 2-3 mm silnou placku, kterou nakrájejte na proužky úzké asi centimetr.
- Proužek těsta naviňte na cukrářskou trubičku kolem dokola, aby se kraje vždy kousek překrývaly.
- Připravené kremrole dejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby na 10-15 minut, dokud nezačnou hnědnout.
- Kremrole nechte vychladnout a poté opatrně stáhněte z trubiček (trubičky jsou dole zúžené, aby šlo těsto snadno dolů).
- Cukrářský sáček naplňte připraveným veganským sněhem a začněte plnit kremrole. Na závěr pocukrujte moučkovým cukrem.
Pingback: Aquafaba – Veganský sníh()